Bisküvi ve türevlerinin üretimi
ilk olarak millattan önce 2600 yıllarda Mısırlılara kadar dayanmaktadır. O
zaman nil kilinden yapılmış dairevi teknelerde unlu mamulleri pişirirlermiş.
Romalılarla birlikte M.S. 2. Ve
3. Yüzyıllarda çeşitlilik artmış ve
üretim prosesleri gelişmiştir. Yine ilk hamur mikseri romalılar zamanında
yapılmıştır. O zaman ki mikserler hayvanın diaresel olarak tek bir nokta etrafında
sürekli dönmesi ile çalışırmış.
Bisküvi üretimi 19. Yüzyılda
İngilterede sanayileşmeye başlamıştır. Yüzde 35 lere varan tereyağ oranı ile
shortbread ismi ile üretilen bir bisküvi çeşididir ilk sanayileşmiş bisküvi
türevi. İngiliz Walkers firması 100 yılı aşan ömrü ile sanayileşmede bu işin
ilklerindendir. Yine aşağı yukarı aynı yıllarda ABD de kurulan Nabisco firması
da sektörün ilk firmalarından biridir. Bugun dünyada Nabisco, Danone, United
Foods, Nestle, Bahlsen firmaları sektörün en önde gelen firmalarıdır.
Türkiye deki bisküvi tarihine
gelince Cumhuriyetin başlangıcında fazla büyük olmayan Türk bisküvi pazarına
rum ve ermeniler hakimdi. Sabri Ülker in bisküvi yapan bir ermeninin yanında
çalışmasıdan sonra Sabri Ülker ilk türk bisküvi atölyesini kurmuş, bilahare Eti,
Kent, Arı vs. Firmaları bisküvi ve yan ürünlerinin üretimine girmiştir. Fakat
daha sonra Kent bisküviden çıkmış ve tamamen şekerleme ve sakıza ağırlık
vermiştir.
Günümüzde Türkiyede sektörün en
büyüğü yıllık 1 milyar $ ı aşan cirosu ile Ülkerdir. Ülker aynı zamanda
sektöründe Balkanların ve Ortadoğunun da en büyük firmasıdır. Halen İstanbul
Topkapı, Gebze, Ankara havaalanı yolunda fabrikaları vardır. Aynı zamanda
Ülkerin globalleşmesi ile birlikte Ukraynada, Kazakistanda, Suudi Arabistanda
ve şimdilerde Mısır devletinde üretim tesisleri vardır. Ülkerin günlük üretim
kapasitesi takriben 400 tondur. Ülkeri sırası ile Eti, Saray ve diğer
fabrikalar takip etmektedir. Türkiyenin günlük bisküvi üretim kapasitesi
takriben 800 ton olup sektörde yüzde 60-70 kapasite fazlası vardır. Sektörde
kapasite kullanım oranı yüzde 60 larda dolaşmaktadır. Bunun en önemli nedeni
devletin yanlış teşvik politikaları ve bisküvi üretiminin belli bir dönem karlı
olması nedeni ile furya halinda bir çok sanayicinin bu sektöre girmeye
çalışmasıdır. İç piyasa ve ihracatın günlük tüketimi 500 ton civarlarında olup
pazarın yüzde 70 ini Ülker, yüzde 20
sini Eti ve geri kalanını başta Karaman fabrikaları olmak üzere diğer
fabrikalar karşılamaktadır. Sektörde irili ufaklı 60 a yakın üretim tesisi
vardır. Bisküvi derken bunun içine kraker, gofret, marshmallow da
katılmaktadır.
Şimşek Bisküvi 1995 yılında kurulmuş olup 1996 temmuz
ayında üretime geçmiştir. 15 bin m² kapalı, 15 bin m² açık olmak üzere toplam
30 bin m²'lik alanda kurulu, en modern tesislerle donatılmış, teknolojik ve
sektörel gelişmeleri sürekli takip ederek; kendisini sürekli yenileyen,
alanındaki örnek tesislerden biridir. Şu an bisküvi ve türevleri, kraker
çeşitleri,marshmallow ve türevleri, gofret çeşitleri ile sektörde belli bir yer
almış ve istikrarlı olarak büyümektedir. Fabrika takriben 100 çeşit ürün
üretmektedir. Günlük toplam kapasitesi aşağıdaki gibidir,
Ürün Kapasite
Bisküvi 36 ton/gün
Çubuk 4 ton/gün
Marshmallow 16 ton/gün
Gofret 12 ton/gün
Toplam 68 ton/gün
Yukarıdaki rakamlar takribi
olup ürün çeşit ve gramajına göre değişmektedir.